Behandeling Hidradenitis, Acne Inversa.

 

Door met laserbehandelingen haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen, zijn de onderstaande doelen bereikbaar:

  • Verminderen van pijn
  • Verminderen van ontstekingen (inflammaties)
  • Verminderen van folliculaire hyperkeratose* 
  • HS draaglijker maken in het dagelijks leven

* Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine bultjes.

 

 

In de behandelrichtlijn voor hidradenitis wordt aangegeven dat verwijderen van haargroei door middel van laser bij – de mildere vorm succesvol is in het verminderen van nieuwe ontstekingen.

Tijdens de laserbehandeling

De behandeling wordt in de liezen en in de oksels als gevoelig ervaren. Het ene lichaamsdeel zal gevoeliger of pijnlijker zijn dan het andere lichaamsdeel. Wij maken gebruik van een koelsysteem om de behandeling aangenamer te maken. De laser voelt aan als kleine speldenprikjes op de huid. Na de behandeling kan de huid warm aanvoelen.

Voor de laserbehandeling

Omdat bij laser ontharen het haarzakje specifiek gelaserd wordt, is het belangrijk dat u de haarzakjes niet epileert of harst. Scheren is wel toegestaan, maar niet aan te raden in verband met het risico op het ontstaan van nieuwe ontstekingen. Het is belangrijk om voorafgaand aan de laserbehandeling 4 weken niet bloot te zijn gesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag u wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat u zich insmeert met een goede zonbescherming. Bijvoorbeeld de Actinica Lotion. Als u een laserbehandeling krijgt in het gezicht dient u met een gereinigd gezicht naar de behandeling te komen.

Na de laserbehandeling

Na de laserbehandeling zit er warmte in de huid, dit is geheel nrmaal en kunt u thuis behandelen met aloe vera. De roodheid trekt vaak na enkele uren weer weg. Tijdens het behandeltraject van ongewenste haargroei dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders bestaat het risico op pigmentvorming op het behandelde gebied.

Het te verwachten resultaat

Gemiddeld zijn er bij hidradenitis suppurativa 8 tot 10 behandelingen nodig, met een interval van 5 weken na iedere behandeling. Na het laserbehandeltraject is de haargroei met minimaal 80% verminderd, hierdoor zullen de ontstekingen sterk verminderen. Er bestaat overigens wel een kans dat de haargroei zal terugkeren. Daarom adviseren wij om 1 tot 2 keer per jaar een onderhoudsbehandeling te laten doen. De onderhoudsbehandelingen worden tegen een verlaagd tarief uitgevoerd.